ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Σχετικά με την απαλλοτρίωση χαρακτηρισμένου χώρου ως σχολείου στη Θεσσαλονίκη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καλύψει, άμεσα,  η Κτηματική Υπηρεσία ΑΕ με δαπάνη της την απαλλοτρίωση του χώρου σχολείου, στην περιοχή του ΟΤ μεταξύ των οδών Βουτυρά - Σαπφούς - Καβακίων - Νέας Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης για την ανέγερση του 63ου Δημοτικού Σχολείου και 38ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και να καταβληθεί η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, τα οικόπεδα των οποίων δεσμεύονται επί σειρά ετών από το Διάταγμα Ρυμοτομίας, ζητά από τους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών, το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.



Στο κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, σημειώνουν πως από το Δεκέμβρη του 1987 έχει χαρακτηριστεί ο παραπάνω χώρος ως χώρος ανέγερσης σχολείου. Παρά το γεγονός πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης από το έτερο μέρος της Προγραμματικής Σύμβασης, που είναι ο πρώην ΟΣΚ (σήμερα Κτηματική Υπηρεσία).

Η Ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Με την αριθ. 75715/3919/11-12-1987 Απόφαση Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 1273/τ.Δ’/31-12-1987) ο χώρος που περικλείεται από τις οδούς Βουτυρά - Σαπφούς - Καβακίων - Νέας Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίστηκε με την έγκριση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου ως χώρος για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου - Λυκείου.

Με τη με αρ. 40/2004 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της τότε ΟΣΚ ΑΕ (σήμερα Κτ.Υπ. ΑΕ), η οποία βρίσκεται σε ισχύ, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να αποκτήσει η ΟΣΚ ΑΕ την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του οικοπέδου που βρίσκεται στο ΟΤ μεταξύ των οδών Σαπφούς, Καβακίων, Δυτικής Εισόδου και Σταύρου Βουτυρά του Δήμου Θεσσαλονίκης με αγορά ή αναγκαστική απαλλοτρίωση που θα κηρυχτεί υπέρ της και με δαπάνη της ιδίας, προϋπολογισμού 3.052.800 ευρώ. Στην ανωτέρω Σύμβαση αναφέρεται ότι "η ΟΣΚ ΑΕ αναλαμβάνει την κάλυψη της δαπάνης αγοράς του ακινήτου περιλαμβανομένων των εξόδων εκτίμησης της αξίας του ακινήτου από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, εάν απαιτηθεί σχετική έκθεση καθώς και της αμοιβής συμβολαιογράφου και της δαπάνης παράστασης του δικηγόρου της ΟΣΚ ΑΕ και μεταγραφής του ακινήτου. Σε περίπτωση κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η ΟΣΚ ΑΕ θα καταβάλει την αξία του ακινήτου και των τυχόν επικειμένων, που θα καθοριστεί δικαστικά σύμφωνα με τον Ν.2882/2001, περιλαμβανομένης της αμοιβής των δικηγόρων και της δικαστικής δαπάνης των ιδιοκτητών του απαλλοτριωθησομένου ακινήτου και των συνεργατών δικηγόρων που θα εκπροσωπήσουν την ΟΣΚ ΑΕ".

Παρόλο που ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το με αρ. πρωτ. 9580/29-5-2017 έγγραφό του και την αποστολή όλων των απαιτούμενων στοιχείων προς την Κτ.Υπ. ΑΕ για την κήρυξη απαλλοτρίωσης, όπως προέβλεπε η αρ. 40/2004 Προγραμματική Σύμβαση, εκπληρώθηκαν όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου που απέρρεαν απ’ αυτήν, δεν ξεκίνησε ακόμα η διαδικασία απαλλοτρίωσης του χαρακτηρισμένου χώρου ως σχολείου.

Σημειώνουμε ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη ανέγερσης του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου στο υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο αφού το σημερινό κτήριο βρίσκεται στο χώρο του τερματικού σταθμού του Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και η συνέχιση της λειτουργίας του στον ίδιο χώρο είναι αμφίβολη μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:


Η Κτ.Υπ. ΑΕ να καλύψει, άμεσα, με δαπάνη της την απαλλοτρίωση του χώρου σχολείου, ως οφείλει βάσει των Συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν από την αρ. 40/2004 Προγραμματική Σύμβαση, προκειμένου να διατηρηθεί ένας τόσο σημαντικός και απαραίτητος για το Δήμο Θεσσαλονίκης κοινωφελής χώρος εντός της υπό αναβάθμιση Β’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου, καθώς και να καταβληθεί η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, τα οικόπεδα των οποίων δεσμεύονται επί σειρά ετών από το Διάταγμα Ρυμοτομίας (και μάλιστα κατόπιν επανεπιβολής μετά από δικαστικές αποφάσεις άρσης του χαρακτηρισμού)».









 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΕΑΚ SRVICE ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ERIODIM ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ GLASS DRIVE ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια