ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Αντιπολεμικό έπος από τον μετρ Κρίστοφερ Νόλαν

Συντάκτης: Λήδα Γαλανού

Δουνκέρκη  ★★★★½

(Μεγ. Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία, ΗΠΑ, 2017, 106’)

σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
ηθοποιοί: Φιόν Γουάιτχεντ, Τομ Γκλιν-Κάρνι, Τζακ Λόουντεν, Χάρι Στάιλς, Ανιουρίν Μπάρναρντ, Τζέιμς Ντ’Aρσι, Μπάρι Κέογκαν, Κένεθ Μπράνα, Κίλιαν Μέρφι, Μαρκ Ράιλανς, Τομ Χάρντι


Αν δεν ήταν τόσο νωρίς στη σεζόν, θα μιλούσαμε για την ταινία της χρονιάς. Ο Κρίστοφερ Νόλαν αφήνει για λίγο τη φαντασία και στέκεται στη γη, στην Ιστορία, κάνοντας μια ξεκάθαρα (αντι)πολεμική ταινία, με τη φιλοδοξία του κλασικού σινεμά και την επίτευξη ενός πρωτότυπου, καθηλωτικού, ρεαλιστικού, ευαίσθητου έπους του απλού ανθρώπου.

Τόσο απλά όσο δηλώνει ο τίτλος της, η ταινία παρακολουθεί τη μάχη της Δουνκέρκης: την άνοιξη του ’40, οι συμμαχικές δυνάμεις, 400.000 Βρετανοί, Γάλλοι, Βέλγοι και Καναδοί, εγκλωβίστηκαν από την επέλαση των Γερμανών στη Γαλλία, στην παραλία της παραμεθορίου Δουνκέρκης, μόλις 40 χιλιόμετρα θάλασσας από τη βρετανική ακτή του Ντόβερ, χωρίς τρόπο να περάσουν απέναντι στην (προσωρινή, έστω), σωτηρία.

Η ταινία του Νόλαν είναι, από τη μια πλευρά, μια αδιανόητα ακριβής και άμεση απόδοση των ημερών κι από την άλλη, μια υπερβατική ματιά σε κάθε εχθρική απειλή: ούτε για μια στιγμή δεν αναφέρονται οι λέξεις Γερμανία, ναζί, ούτε ένα έμβλημα δεν εμφανίζεται στη διάρκειά της κι η μόνη ταυτότητα που αληθινά τιμάται, είναι η βρετανική, τότε και τώρα, από τον Αγγλο Νόλαν, δυο στιγμές μετά το Brexit.

Η αφήγηση δεν είναι γραμμική: κινείται σε τρεις χρόνους, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική διάρκεια δράσης. Οι στρατιώτες περιμένουν σε τρόμο και αδράνεια για περίπου μία εβδομάδα στην ακτή, οι αεροπόροι της RAF προσπαθούν, για λίγες εφιαλτικές ώρες, ν’ αποτρέψουν τους βομβαρδισμούς των αντιπάλων κι ένα μάτσο βαρκάρηδες από το Ντόβερ διανύουν, μέσα σε μια μέρα, τη Μάγχη για να φορτώσουν στρατιώτες και να τους μεταφέρουν πίσω.

Κι είναι αυτή η εντατική εναλλαγή που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι αυξάνει σε πυρετικό σημείο την αίσθηση του χάους – δεν έχει σημασία να προσπαθείς, κάθε στιγμή, να ξεχωρίζεις τι συμβαίνει πότε και πού, αρκεί να παραδοθείς στον από κάθε πλευρά κίνδυνο.

Μακριά από μεγαλόστομους στόχους, ο Νόλαν έχει την οξυδέρκεια να βάλει την κάμερά του χαμηλά, ανάμεσα στα σώματα, τα πόδια, τα μάτια των στρατιωτών, όχι να παρατηρήσει, αλλά να γίνει συμμέτοχος στον εγκλωβισμό και στην αγωνία τους, σ’ αυτή την ιστορία επιμονής για επιβίωση.

Στο φιλμ του δεν υπάρχουν «ήρωες» δραματουργικά, γιατί δεν υπάρχουν ήρωες ιδεολογικά, ούτε και πρωταγωνιστές, παρότι μια σειρά εκπληκτικών ηθοποιών δίνουν μικρές, αριστοτεχνικές ερμηνείες.

Οι πρωταγωνιστές της «Δουνκέρκης» είναι η αίσθηση του πολέμου από απόσταση αναπνοής (όσο αυτή υπάρχει ακόμα) κι η δύναμη του «μικρού» ανθρώπου, αλλά με τον πιο ειλικρινή τρόπο και τη μεγαλύτερη ανάταση, που φέρνει μαζί της και μια εξ ορισμού πίκρα.

Με τα παστέλ, βγαλμένα από τη φύση, γκρίζα χρώματα της χειμωνιάτικης θάλασσας της ανθρωπότητας αποτυπώνει δράση και συναισθήματα ο διευθυντής φωτογραφίας Χόιτε βαν Χόιτεμα («Interstellar», «Spectre», «Her»), ο Χανς Τσίμερ παιδεύει την ηχητική μπάντα και γράφει μουσική με πρωτοτυπία και αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, αυτή είναι μια ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν κι ας μην παραδίνεται παρά λίγο και πετυχημένα στην αγάπη του για την εικαστική πολυπλοκότητα.

Την οραματίστηκε, την έγραψε, τη σκηνοθέτησε, τη διεκδίκησε και τη μοιράστηκε, προσφέροντας αριστουργηματικό ανθρωποκεντρικό σινεμά και βαθιά, ενστικτώδη συγκίνηση.

VILLAGE MALL, VILLAGE PARK ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ, VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ODEON STARCITY, ODEON ESCAPE ΙΛΙΟΝ, NOVACINEMA ODEON ΜΑΡΟΥΣΙ, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΣ CINEMAX ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΙΝΤΕΑΛ, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ, ΛΙΛΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, NANA CINEMAX, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΛΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑ, ΑΙΓΛΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, 3 ΑΣΤΕΡΙΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΛΣΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ΠΕΡΑΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΪΔΑΡΙ, ΑΣΤΕΡΙ ΙΛΙΟΝ, ΟΝΑΡ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΛΣΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙ, ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ, ΦΛΟΙΣΒΟΣ, ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Ν. ΣΜΥΡΝΗ, ΦΛΕΡΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΡΙΑ ΒΑΡΚΙΖΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ ΒΥΡΩΝΑΣ, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ, ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΛΥΦΑΔΑ, ΚΗΠΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟ, ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΛΑΥΡΙΟ, ΑΣΤΡΟΝ ΛΟΥΤΣΑ, ΣΕΛΗΝΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΑΙΓΛΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑ, ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ ΛΑΓΟΝΗΣΙ, ΣΙΣΣΥ Ν. ΜΑΚΡΗ, ΦΛΩΡΙΔΑ ΖΟΥΜΠΕΡΙ, ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ, ΜΑΡΙΕΛ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΣΙΝΕ ΩΡΩΠΟΣ



Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ALONHSOS

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  



ΕΑΚ SRVICE ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ



ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 




 DECOUPAGE πηγη lagos πηγη

 ΠΗΓΗ marascollectionsΚΟΡΙΛΛΗΣ πηγη







 car service πηγη


ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΜΗ ΦΙΛΗ


 πηγη PHGH


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια