ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Η ΔΕΘ έρχεται, το πολιτικό παιχνίδι ανοίγει

Τα καλά νέα από την οικονομία, η προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο και η αντιπολιτευτική αμηχανία της Ν.Δ. δημιουργούν προϋποθέσεις ανατροπής των συσχετισμών


Από τον Σεπτέμβριο του 2015 ώς τον περασμένο Ιούνιο, οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν, πάνω-κάτω, οι ίδιοι: μία κυβέρνηση που φθειρόταν διαρκώς από το πολιτικό και κοινωνικό κόστος του αναγκαστικού “μνημονιακού” συμβιβασμού της και μία αξιωματική αντιπολίτευση που πόνταρε στη θεωρία του “ώριμου φρούτου” και των “συγκοινωνούντων δοχείων” και χτυπούσε αλύπητα το Μαξίμου, περιμένοντας να “γυρίσει” το πολιτικό εκκρεμές και το Μνημόνιο να “καταπιεί” άλλη μία κυβέρνηση.


Χρειάστηκαν δύο χρόνια, αλλά το πολιτικό παιχνίδι έχει ανοίξει πάλι, το πολιτικό σκηνικό έχει αποκτήσει νέα δεδομένα και ο Σεπτέμβριος του 2017 θα εγκαινιάσει μία νέα φάση πολιτικής αντιπαράθεσης, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον Σεπτέμβριο του 2016 ή τον εκλογικό και μεταμνημονιακό Σεπτέμβριο του 2015.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το έργο του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν εύκολο και τα χέρια του ήταν λυμένα, αφού η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει δύο... ενδογενείς ασθένειες: αφενός το κόστος της πολιτικής που ήταν αναγκασμένη να εφαρμόσει, αφετέρου όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και βρήκε μπροστά του στη συνέχεια. Έτσι, λοιπόν, η Ν.Δ. δεν είχε να κάνει τίποτα άλλο, παρά να περιμένει να εισπράξει πολιτικά οφέλη, πατώντας κατά περίπτωση έναν διπλό αντιπολιτευτικό διακόπτη: ενόσω οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, η οδός Πειραιώς γύριζε τον διακόπτη στην καταστροφολογία, προβλέποντας σεισμούς και καταποντισμούς εξαιτίας μίας κυβέρνησης που “δεν θέλει και δεν μπορεί” να κλείσει την αξιολόγηση. Και, όταν η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση έκλειναν, ο διακόπτης γύριζε στη μιζέρια, με τη Ν.Δ. να αναλύει ενδελεχώς -και να “φουσκώνει” σε ουκ ολίγες περιπτώσεις- τις απώλειες εισοδημάτων που θα έφερναν τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών.
Αλλαγή πορείας
Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την “αντιπολίτευση τύπου Άδωνι”, που πλέον έχει επιβληθεί ως επίσημος δημόσιος λόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη “βούλα” της ηγεσίας της. Το Μαξίμου είχε απέναντί του και την πλειονότητα των ΜΜΕ, που είτε διαστρέβλωναν, είτε “φούσκωναν”, είτε προέβαλλαν διαρκώς μία αντιπολιτευτική ατζέντα που είχε ξεφύγει από τον επιβεβλημένο δημοσιογραφικό “έλεγχο στην εξουσία” και είχε φτάσει στη λογική του “μιντιακού Ανενδότου” σε βάρος της κυβέρνησης της Αριστεράς. Και, εντάξει, μπορεί τα περισσότερα ΜΜΕ να συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο, ωστόσο οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης, έτσι όπως αυτοί εκπορεύονται από την πραγματικότητα και την οικονομία, αναμένεται να αλλάξουν εκ βάθρων. Και αυτό, αργά ή γρήγορα, θα ανοίξει εκ νέου το πολιτικό παιχνίδι - όπως τουλάχιστον προσδοκούν στο Μέγαρο Μαξίμου και... αγχώνονται στη Ν.Δ.
Αμηχανία και φτήνια
Οι θετικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προφανώς και δεν μπορούσαν να φανούν από την πρώτη ημέρα. Και το ίδιο ισχύει για την ποιοτική διαφοροποίηση στους συσχετισμούς μεταξύ των δανειστών με την ενεργοποίηση του “γαλλικού κλειδιού”, που οδήγησε ακόμη και στη συνομολόγηση της περίφημης “ρήτρας ανάπτυξης” ως παράγοντα διαμόρφωσης των μέτρων για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Ως εκ τούτου, η Ν.Δ. συνέχισε και μετά τις 15 Ιουνίου στο ίδιο μοτίβο. Όμως, σταδιακά, πέραν της αλλαγής στη συλλογική ψυχολογία, τα πρώτα θετικά νέα για την οικονομία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους: η οικονομική δραστηριότητα, δείκτες όπως οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, οι πωλήσεις αυτοκινήτων κ.τ.λ. άρχισαν να “πρασινίζουν”. Τα θετικά νέα -και τα ρεκόρ- έφταναν το ένα μετά το άλλο και, σε ό,τι αφορά τη μείωση της ανεργίας, ο προϋπολογισμός συνέχισε να εκτελείται με... υπέρβαση των υπερβάσεων, ενώ ακόμη και οι παραδοσιακά καχύποπτοι οίκοι αξιολόγησης στέλνουν επίσης τα δικά τους καλά νέα στην Αθήνα. Κι όλα αυτά, την ώρα που, παρά τη θερινή ραστώνη, οι διεργασίες μεταξύ των δανειστών επικεντρώνονται πλέον στην έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και, ο ένας μετά τον άλλο, κοινοτικοί αξιωματούχοι, Ευρωπαίοι ηγέτες και οικονομικοί παράγοντες προαναγγέλλουν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν εμφανή αμηχανία στη Ν.Δ., η οποία, πάντως, προσώρας αρνείται και την πραγματικότητα να αντιμετωπίσει, και την αντιπολιτευτική στρατηγική της να αλλάξει. Αντιθέτως, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κρύψει την αμηχανία του στην αντιπολιτευτική φτήνια, σε συνδυασμό με μια δεξιά στροφή του κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Χρυσής Αυγής. Κάπως έτσι, η Ν.Δ. έφτασε να υπερασπίζεται χουντικά συνθήματα, να ασκεί αντιπολίτευση για την κλήρωση των σημαιοφόρων της ΣΤ’ Δημοτικού, για τον εκκλησιασμό των μαθητών και την προσευχή στα σχολεία. Και έπειτα από αυτά, η οδός Πειραιώς βρήκε ως κατάλληλο πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης τις στάχτες και τα αποκαΐδια της ανατολικής Αττικής, ξεχνώντας τι έγινε το 2007 και τις θεωρίες περί... “στρατηγού ανέμου” και “σχεδίου αποσταθεροποίησης”, αφήνοντας κατά μέρος το “όχι” στη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ήταν παλιά και πριν από πέντε και πριν από δέκα χρόνια, αλλά ουδείς είχε πάρει πρωτοβουλία να ανανεώσει τον στόλο της Πυροσβεστικής.
Ο Μακρόν, η ΔΕΘ και η ανατροπή
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω προφανώς και έχουν τα όριά τους. Η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, η ακροδεξιά ατζέντα των προσευχών και των εκκλησιασμών εξαντλήθηκε και οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ξεκινά εκ νέου τις συσκέψεις για τα επόμενα βήματα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Την ώρα που η οικονομία θα βελτιώνεται, ο πρωθυπουργός θα υποδέχεται στην Ελλάδα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, με τον οποίο θα επιβεβαιωθεί το “Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία” εν όψει των συζητήσεων για έξοδο του ΔΝΤ από την Ευρώπη και της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από το 2006 που θα είναι σε θέση να παρουσιάσει με στοιχεία και τεκμήρια έναν οδικό χάρτη για “καλύτερες μέρες” στους Έλληνες, ενόσω ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ψάχνει ακόμη αντιπολιτευτική ατζέντα...


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ALONHSOS

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  



ΕΑΚ SRVICE ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ




ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 




 DECOUPAGE πηγη lagos πηγη

 ΠΗΓΗ marascollectionsΚΟΡΙΛΛΗΣ πηγη







 car service πηγη


ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΜΗ ΦΙΛΗ


 πηγη PHGH


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια