ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Νέο πλαίσιο στις αμοιβές των αιρετών

Υπόσχεση χωρίς περιεχόμενο αποδείχθηκε τελικά η πολυδιαφημισμένη πρόνοια του υπουργείου Εσωτερικών να επαναφέρει την οικονομική αποζημίωση μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΥΠΕΣ στη Βουλή, η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων εισάγεται εκ νέου στους ΟΤΑ, όμως με σημαντικές εξαιρέσεις.
Συγκεκριμένα, δεν δικαιούνται αποζημίωση όσοι σύμβουλοι εκλέγονται στους Δήμους των εκλογικών περιφερειών Α’ και Β’ Αθήνας, Α’ και Β’ Πειραιά, Α’ Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους, αν το σπίτι τους βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιόμετρων από την έδρα του Δήμου.
Μόνο μια ειδική μελέτη θα μπορούσε να προσδιορίσει ποιοι ακριβώς είναι οι Δήμοι όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μέτρο, όμως είναι φανερό ότι πολύ δύσκολα θα εφαρμοστεί σε αστικοποιημένους Δήμους ακόμη και της εκλογικής περιφέρειας Αττικής, όπως π.χ. ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Ο περιορισμός των δικαιούχων γίνεται με το αιτιολογικό ότι στις περιοχές που εξαιρούνται “η δυνατότητα μετακίνησης είναι αρκετά εύκολη και οικονομική, ενώ οι αποστάσεις σχετικά μικρές σε σχέση με Δήμους της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μην υφίστανται οι δικαιολογητικοί εκείνοι λόγοι που θα επέτρεπαν την καταβολή της αποζημίωσης”.
Η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων μπορεί να δίνεται για μέχρι 4 συνεδριάσεις τον μήνα, σε ύψος που καθορίζεται από υπουργική απόφαση το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων, ποσό δηλαδή περίπου 42 ευρώ μικτά.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η δαπάνη αυτή δεν θα βαρύνει τον κρατικό αλλά τον δημοτικό προϋπολογισμό.
Η βασική αλλαγή στις απολαβές των αιρετών που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι προβλέπει αντιμισθία για το σύνολο των αντιδημάρχων και όχι για κάποιους από αυτούς, όπως ισχύει σήμερα με ένα πληθυσμιακό κριτήριο.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η συγκεκριμένη ρύθμιση “αποσκοπεί στην αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τη συμμετοχή ικανών προσώπων, χωρίς οικονομική δυνατότητα, σε σημαντικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
Η επιμονή του υπουργείου στις αντιμισθίες των αντιδημάρχων δεν είναι τυχαία. Η απόφαση αυτή περί εξίσωσής τους, σε αντίθεση με τη σημερινό καθεστώς ορισμού από τον Δήμαρχο αντιδημάρχων “δύο ταχυτήτων” (με αντιμισθία, χωρίς αντιμισθία) θα πρέπει να διαβαστεί στο φως της αλλαγής του εκλογικού νόμου που θα έρθει κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο μοντέλο συνδιοίκησης στους Δήμους, καθώς η εξασφάλιση πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα χρειάζεται λόγω απλής αναλογικής συμμαχίες μεταξύ παρατάξεων. Η Εκτελεστική Επιτροπή ενός Δήμου μετά το 2019 δεν θα αποτελείται από πρόσωπα μίας μόνο παράταξης, αντίθετα θα ενθαρρύνεται ο ορισμός αντιδημάρχων από τις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης.
Με δηλωμένη την κυβερνητική αυτή πρόθεση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένα πεδίο που παραδοσιακά οδηγεί σε προσωπικές έριδες φεύγει από το “τραπέζι”, αφήνοντας τους πάντες ίσους και ευχαριστημένους.
Ένα νέο στοιχείο που εισάγεται στην πολιτική κουλτούρα της αυτοδιοίκησης είναι η άρνηση λήψης της αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα, ορίζεται πλέον ρητά ότι “τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ως προς την αποζημίωσή τους ανά συνεδρίαση καθώς και οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων ως προς την αντιμισθία τους έχουν τη δυνατότητα άρνησης λήψης αυτής ή παραχώρησης αυτής προς οιονδήποτε κοινωνικό σκοπό. Η άρνηση ή η παραχώρηση γνωστοποιούνται με σχετική αίτηση του αιρετού προς την Οικονομική Υπηρεσία του οικείου δήμου”.
Οι μισθοί των τοπικών αρχόντων
Οι απολαβές των αιρετών τροποποιούνται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οποιαδήποτε στιγμή και βέβαια, από τη στιγμή της εκλογής τους μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μειώσεις.
Δεν είναι σαφές πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των αποδοχών τους μετά την ισχύ του νέου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο σήμερα ισχύουν κάθε αιρετός ανάλογα με τη θέση του λαμβάνει τις εξής αντιμισθίες (μικτά):
Περιφερειάρχης 4.275,00, Αντιπεριφερειάρχες 3.206,25, Δήμαρχοι άνω των 100.000 κατοίκων 4.275,00, Δήμαρχοι 20.000 – 100.000 κατοίκων 3.420,00, Δήμαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 2.565,00, Αντιδήμαρχοι άνω των 100.000 κατοίκων 2.137,50, Αντιδήμαρχοι 20.000 – 100.000 κατοίκων 1.710,00, Αντιδήμαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 1.282,50, Πρόεδροι Περιφερειακού Συμβουλίου 1.125,00, Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων άνω των 100.000 κατοίκων 900,00, Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων 20.000.- 100.000 κατοίκων 720,00, Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων κάτω των 20.000 κατοίκων 540,00.
Είναι η αυτοδιοίκηση επάγγελμα; Όχι, οπωσδήποτε όμως το οικονομικό κίνητρο είναι κάτι παραπάνω από δελεαστικό. Επαγγελματικό ασυμβίβαστο πλέον δεν ισχύει για τους αιρετούς, όμως ειδικά στις θέσεις διοίκησης η παράλληλη απασχόληση σημαίνει συχνά παραμέληση των δημοτικών καθηκόντων.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 15 Ιουλίου 2017)


Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ

ALONHSOS

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  



ΕΑΚ SRVICE ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ




ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 




 DECOUPAGE πηγη lagos πηγη

 ΠΗΓΗ marascollectionsΚΟΡΙΛΛΗΣ πηγη







 car service πηγη


ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΜΗ ΦΙΛΗ


 πηγη PHGH


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια