ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Βαρύ κλίμα για την Ελλάδα στην ΕΕ: Η συμφωνία αργεί, πηγαίνετε για σκι!

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
Το κλίμα για την Ελλάδα που αγωνιά για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης δεν είναι διόλου ευνοϊκό αν κρίνει κανείς από τις δημόσιες αντιδράσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης.



Λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, η Αθήνα άκουσε με δυσθυμία τόσο τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ανώνυμους κορυφαίους αξιωματούχους να αναφέρονται στην ελληνική περίπτωση.
Ρέγκλινγκ: Πουθενά αλλού τόσα προβλήματα όπως στην Ελλάδα
Μιλώντας σε συνέδριο στην γερμανική πόλη, ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι οι πολιτικές διάσωσης της Ευρωζώνης λειτουργούν, τονίζοντας ότι 4 εκ των 5 χωρών βγήκαν επιτυχημένα από τα προγράμματα. Εξ αυτών τόνισε πως η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σήμερα οι «Πρωταθλητές της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης».
Ομως για την Ελλάδα δεν είχε καλά σχόλια. «Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα όπου και η διοίκηση της είναι αδύναμη», είπε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του ESM.
«Ομως και η Ελλάδα μπορεί να περάσει το σημείο καμπής και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση και πως αυτή «είναι πολύ πίσω μας». «Είναι σημαντικό να το πω αυτό δημοσίως, γιατί πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πώς χειριστήκαμε την κρίση. Η περίοδος αυτή δικαιολογημένα κατέστρεψε την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες και στους πολιτικούς», ανέφερε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM.
Αξιωματούχος ευρωζώνης: Η αξιολόγηση θα αργήσει, πηγαίνετε για σκι!
Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από της Βρυξέλλες προσγείωσε τις – όποιες -προσδοκίες για το Eurogroup της Δευτέρας: «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης» τόνισε.
Ωστόσο αν και είπε ότι «είναι ευκταίο οι διαβουλεύσεις αυτές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα». Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Όπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα».
Εκτίμησε, επίσης ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνισε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι « δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Ευμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Αξιωματούχος ΕΕ: Η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να περιμένεις να γίνει καλύτερη
Τέλος, ένα ακόμη δηκτικό σχόλιο επεφύλασσε Ευρωπαίος αξιωματούχος για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
«Η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να περιμένεις να γίνει καλύτερη» ήταν το «δήγμα» προφανώς αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με έμμεση αναφορά στην τακτική της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ: «Καλύτερα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα νωρίτερα, παρά αργότερα, το να περιμένεις και να περιμένεις, αντίθετα με το κόκκινο κρασί, δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη, αλλά χειρότερη».
Επιπλέον «έθαψε» τις όποιες ελπίδες υπάρχουν για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, προβλέποντας ότι «θα είναι αρκετά σύντομο».
Δεν απέκλεισε πάντως συμφωνία να κλείσει τον Μάρτιο σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκε μεν «περιορισμένος αριθμός από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης» αλλά οι θεσμοί διαφωνούν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019»
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια