ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Η γερμανική προεκλογική μάχη και οι αυταπάτες της Αθήνας


Χάρης Ιωάννου, Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Η Γερμανία μπήκε στην πιο τοξική προεκλογική περίοδο της ιστορίας της, μια μάχη που θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες ανάμεσα σε Ανγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς
Στα προεκλογικά δίχτυα του Βερολίνου έχει μπλεχτεί για τα καλά η Αθήνα, την ώρα που το σκηνικό τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στο μέτωπο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιπλέκεται αρκετά. Ωστόσο το Μαξίμου εξακολουθεί να ποντάρει στις γερμανικές εκλογές. «Θέλει η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στις Γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό;





Δεν θέλει  Κάποια στιγμή θα παρέμβει» ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου κυβερνητικός αξιωματούχος μετά και τα όσα είπε ο Αλ.Τσίπρας στην Κ.Ε.   
Η υποψηφιότητα Σουλτς εκ μέρους των -συγκυβερνώντων σήμερα με το CDU- Σοσιαλδημοκρατών ανέτρεψε τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων και πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η Άνγκελα Μέρκελ βαδίζει προς τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην καγκελαρία.
Το γεγονός αυτό, μαζί με την άνοδο της ακροδεξιάς, ασκεί πιέσεις στους Χριστιανοδημοκράτες, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σκληραίνει τη στάση του προς την Αθήνα και να χρησιμοποιεί το ελληνικό ζήτημα στην προεκλογική περίοδο που ήδη ξεκίνησε, κατηγορώντας τον Σουλτς ότι είναι πολύ ευνοϊκός προς τους Έλληνες. «Ο Σουλτς ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Όμως εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα»,  τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Spiegel.
Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Bild αναρωτιέται  με τίτλο της αν «θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;» και φιλοξενεί θετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ευρωβουλής, σύμφωνα με τις οποίες «η  ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά και οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με σκληρές περικοπές για τους Έλληνες». 
Φωτιά στο κουβάρι των εξελίξεων έβαλε και η -για πολλούς- "εμπρηστική" τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού το μεσημέρι του Σαββάτου στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δημοσίως αποκάλεσε "πυρομανή" τον Β. Σόιμπλε και ζήτησε ανοιχτά από την Α. Μέρκελ να «μαζέψει» τον υπουργό της.
«Δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με τη φωτιά με τη συνοχή της Ευρώπης και ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Είμαι βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά. Θα παρακαλέσω την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό της για τις υποτιμητικές αναφορές του στην Ελλάδα και ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μίλησε θετικά για έναν ενδεχόμενο μετεκλογικό κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων και Αριστερών στη Γερμανία, ωστόσο μένει να αποδειχτεί αν η τακτική αυτή θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις ή αν πρόκειται για λεονταρισμούς σε εσωκομματικό ακροατήριο ενόψει μια οδυνηρής συνθηκολόγησης. 

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Γερμανία

 “Χοντραίνει” το παιχνίδι στην προεκλογική Γερμανία με αμφότερους τους επικρατέστερους ως νικητές των εκλογών του Σεπτεμβρίου να έχουν πάρει θέσεις εκατέρωθεν του ρινγκ και να ετοιμάζονται να μπουν σε αυτό με άγριες διαθέσεις, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. 
Και η αλήθεια είναι πως το μάτι πολλών εξ' αυτών ... γυαλίζει ήδη. Όπως, λόγου χάρη, των ηγετικών μορφών του ακροδεξιού, ρατσιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία).
Αλλά και πιο ήπιων πολιτικών μορφών, όπως η Άνγκελα Μέρκελτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ο Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι ούτως ή άλλων προαλείφονται ως το δίδυμο των πρωταγωνιστών που θα τερματίσει μαζί σε αυτήν την κούρσα, κατά πάσα πιθανότητα στήθος με στήθος. Ή γροθιά με γροθιά.
“Φόρεσαν τα γάντια του μποξ”, είναι άλλωστε και το πρωτοσέλιδο της αγγλόφωνης ιστοσελίδας της γερμανικήςεφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στον Μάρτιν Σουλτς, την Άνγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς, που, μηδενός εξαιρούμενου, φαίνεται να μπαίνουν ίσως στην πιο τοξική προεκλογική περίοδο της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας.

Με τον Σόιμπλε στην εμπροσθοφυλακή...

Ξέρεις πως δεν ξημερώνει μια καλή ημέρα για εσένα, όταν το πρώτο πράγμα που κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να αναφέρεται με απαξιωτικό τρόπο στο πρόσωπο σου.
Όπως έγινε την Παρασκευή, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξαπέλυσε επίθεση στον Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι η χρήση του συνθήματος «Make Europe Great Again» («Ας κάνουμε την Ευρώπη ξανά μεγάλη») από υποστηρικτές του θα εξομοιώσει τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο με τον Ντόναλντ Τραμπ.
“Αν ο Σουλτς επιτρέψει στους υποστηρικτές του τη χρήση ανάλογων συνθημάτων, τότε θα μοιάζει λέξη προς λέξη με τον Τραμπ. Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός κατακτά λαούς ανά τον πλανήτη, οι πολιτικοί δεν πρέπει να μιλούν με τον τρόπο που το κάνει ο κ. Σουλτς. Εάν θέλει να πολεμήσει τον λαϊκισμό, όπως ισχυρίζεται, πρέπει να λάβει υπ' όψη του αυτά τα ζητήματα”, ήταν το δηκτικό σχόλιο του Σόιμπλε.




Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, ο Ραλφ Στέγκνερ, ανώτερο στέλεχος του SPD, του οποίου υποψήφιος για την καγκελαρία είναι ο Σουλτς, συμβούλευσε τον υπουργό Οικονομικών “να λέει λιγότερα πράγματα που να αναδεικνύουν πόσο λίγα πράγματα γνωρίζει για την καθημερινότητα των συμπολιτών του”.

...και το AfD να σιγοντάρει

Σε μια προεκλογική περίοδο που ο πάσης φύσεως λαϊκισμός χρησιμοποιείται ως κρυμμένος άσος στο μανίκι, είναι λογικό να γίνει (κατά)χρήση του, ειδικά δε από πολιτικούς σχηματισμούς που γεννήθηκαν μέσα από την μήτρα του.
Έτσι, πριν μερικές εβδομάδες έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία που εκφώνησε ο επικεφαλής του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, Μπγιόρν Χέκε, κατά την οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο ως “μνημείο ντροπής” -ότι δηλαδή η κατασκευή του αποτελεί ντροπή, αρνούμενος ουσιαστικά την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος.
Αλλά και στην ανάγκη να ξαναγραφτούν τα βιβλία της γερμανικής Ιστορίας ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους Γερμανούς που έχασαν τη ζωή τους. «Δεν υπάρχουν πλέον Γερμανοί θύματα, μόνο Γερμανοί θύτες», υποστήριξε o Χέκε.



Ο Μπγιόρν Χέκε

Η αντίδραση του Σουλτς ήταν άμεση -κι αρκούντως αιχμηρή: σε προ ημερών συνέντευξη του στο Spiegel χαρακτήρισε ως “κυνηγούς ποντικών” τα ακροδεξιά κόμματα αυτά, χρησιμοποιώντας μιαγλώσσα που δεν είχε ξανακουστεί από τα χείλη του όσο καιρό βρισκόταν στο Ευρωκοινοβούλιο.
“Τους αποκάλεσα έτσι, επειδή θεωρώ πως τα κόμματα αυτά όπως το AfD είναι όπως ο Φλαουτίστας του Χάμελιν [σ.σ: δημοφιλές παιδικό παραμύθι της Γερμανίας] που με την μουσική από τον αυλό του προσελκύει ανθρώπους και κατόπιν τους οδηγεί, δίχως να το γνωρίζουν, στον γκρεμό”, ήταν το σχόλιο του Σουλτς.
“Η επικίνδυνη αποθέωση του γερμανικού έθνους-κράτους μου βγάζει μια άσχημη, αντιδημοκρατική ενέργεια”, λέει ο Σουλτς προσθέτοντας πως η σχέση του με τους ψηφοφόρους είναι "συναισθηματική", αφού υπήρξε βιβλιοπώλης και δήμαρχος μιας μικρής πόλης επί 11 χρόνια.
Κι αυτό είναι κάτι που οι παραδοσιακοί οπαδοί του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν θα μπορούσαν επ' ουδενί να “πιστώσουν” σε έναν άνθρωπο με την ιδιοσυγκρασία του Γκάμπριελ.
“Σε αντίθεση με τον Γκάμπριελ, που είχε την εικόνα του λιπόψυχου και του δειλού, ο Σουλτς έχει μεγαλύτερη απήχηση στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος του, καθώς φαντάζειπιο αποφασιστικός και με περισσότερη αυτοπεποίθηση”, τονίζει το Spiegel για τον Σουλτς
Αν αυτή η προεκλογική περίοδος είναι εκείνη που θα... διαχωρίσει τους άντρες από τα παιδιά, ο Γκάμπριελ δεν έχει θέση σε αυτή, ψιθυρίζεται στους σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους.
Το πόσο ανταγωνιστικά αθλητικό -σχεδόν πολεμικό- είναι το κλίμα, φαίνεται κι από τις πρόσφατες δηλώσεις Σουλτς, όπου αναφέρεται στην γερμανική εκλογική μάχη σαν να πρόκειται για τον... τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και στην πολιτική αντίπαλο του ως αντικείμενο μελέτης της συμπεριφοράς και της ιδιοσυγκρασίας του.
Να νιώθει όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο πριν από κάθε αγώνα ποδοσφαίρου, που πρέπει να μελετά τους αντιπάλους του;
Πάντως το θέμα είναι πως ο Σουλτς παραδέχεται ανοικτά πως “έχω συνεργαστεί με την Μέρκελ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εκτός του κόμματος της και την έχω μελετήσει καλά. Την γνωρίζω καλά πλέον”, αναφέρει σε άρθρο του το Spiegel.
“Ο Σουλτς θεωρεί πως έχει μελετήσει καλά και τα λάθη των προκατόχων του, του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και του Πέερ Στάινμπρουκ. Όπως επίσης, έχει διδαχτεί κι από τις ορθές κινήσεις που κατά καιρούς έκαναν”, προσθέτει το άρθρο του Spiegel.
Μάλλον ο γερμανός πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κοιμάται και ξυπνάει με το εγχειρίδιο προπονητικής του Μουρίνιο ανά χείρας...
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η προσοχή του Σουλτς είναι ξεκάθαρα επικεντρωμένη στις αδυναμίες του αντιπάλου του και στην μέθοδο με την οποία θα τις κεφαλαιοποιήσει προς ίδιον όφελος: τις συνεχόμενες “εσωτερικές” διαφωνίες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ με το “αδελφό” κόμμα της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας του Χορστ Ζεεχόφερ.
Μια συνεχιζόμενη, με αμείωτο ρυθμό, διένεξη που, σύμφωνα με την Handelsblatt, αποτελεί και την “αχίλλειο πτέρνα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος”, τουλάχιστον απέναντι στην εκλογική του βάση.
Το μείζον θέμα (της μη-)ταύτισης είναι φυσικά το μεταναστευτικό: ο Ζεεχόφερ επιμένει στην απαίτηση του για επιβολή ανώτατου ορίουστον αριθμό αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην χώρα.

Το CSU έχει από καιρό εναντιωθεί στην πολιτική ανοιχτών συνόρων της Μέρκελ, κατά την οποία 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες εισήλθαν στην χώρα από τα μέσα του 2015. Γι' αυτό κι επιμένει στην επιβολή ανώτατου ορίου 200.000 προσφύγων που εισέρχονται στην Γερμανία ετησίως.
«Αυτή η χώρα είναι πολωμένη και διχασμένη και πρέπει να αποτελεί καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να ηγηθούν της χώρας» τόνισε ο Ζεεχοφερ, εκφράζοντας φυσικά και τις ανησυχίες του για τυχόν απώλειες ψήφων προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο καταγράφει άνοδο σε σφυγμομετρήσεις για την σκληροπυρηνική του στάση ενάντια στους πρόσφυγες.
Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, μέσα στους επόμενους μήνες Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα πρέπει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βρουν κοινό παρονομαστή για το καλό... της Μέρκελ.

Με ένα όνειρο τρελό... ζει η Αθήνα

Ασφαλώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπει την εκλογή Σουλτς στην Καγκελαρία. Το Μαξίμου θεωρεί πως τα μηνύματα, στην πιθανότητα εκλογής Σουλτς, θα είναι αναθαρρυντικά για την Αθήνα καθώς ένα -ιδεατό- σενάριο θα ήταν να συνασπιστεί με τους Πράσινους (Die Gruenen) και την Αριστερά (Die Linke), που πρόσκεινται ιδεολογικά πολύ κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Έξαλλου, είναι και η στάση του απέναντι τόσο στο θέμα των μέτρων κοινωνικών παροχών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και στο ζήτημα των ευρωομολόγων, που επίσης αποτελεί αγαπημένο θέμα συζήτησης της κυβέρνησης.
Ωστόσο, κάλο είναι να κρατάνε όλοι μικρο καλάθι, γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί... όταν πλακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. 

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια