ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Κ.Κ.Ε: Οι παιδικοί σταθμοί και η απόγνωση των εργαζόμενων γονιών

Σε πέντε μέρες, την 1η Σεπτέμβρη, ανοίγουν - θεωρητικά - οι παιδικοί σταθμοί. Προχτές, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα που αφορούν το ποια και πόσα βρέφη και νήπια θα πάνε δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.



Πάνω από 48.000 παιδιά «κόπηκαν» και πλέον οι οικογένειές τους ζουν με την αγωνία και το άγχος τού τι θα κάνουν, πώς δηλαδή θα μπορέσουν να βρουν μία θέση για τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό για να μπορέσουν να βγουν στο μεροκάματο. Ηδη, πολλοί γονείς - είτε από αυτούς που «κόπηκαν» είτε από εκείνους που εγκρίθηκε η αίτησή τους - προχωρούν σε σοβαρές καταγγελίες που απλά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε φέτος, αύξησε δραματικά τον αριθμό των παιδιών που έμειναν εκτός. Για παράδειγμα, υπάρχουν καταγγελίες που λένε το εξής: «Λόγω της αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης, σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες οικογένειες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις αλλού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες». Επιπλέον, επισημαίνουν την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.
* * *
Βέβαια, το θέμα των παιδικών σταθμών δεν εξαντλείται μόνο στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αφορά μόνο ένα μέρος οικογενειών. Αφορά και άλλες δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για το ΕΣΠΑ, έχουν αποκλειστεί δηλαδή από τη διαδικασία πριν αυτή ξεκινήσει. Αφορά εκείνους που θα πρέπει να αναζητήσουν λύση για το πώς το παιδί τους θα καταφέρει να ενταχθεί στην Προσχολική Αγωγή, με άλλο τρόπο και πληρώνοντας φυσικά μηνιαία τροφεία από 40, 60 ή και 100 ευρώ και πάνω μέσω των δημοτικών παιδικών σταθμών, είτε με άλλο τρόπο. Μπορεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και είναι λογικό, αφού χιλιάδες οικογένειες εξυπηρετούνται, αλλά υπάρχουν κι εκείνα τα νέα ζευγάρια που είναι επίσης χιλιάδες και που είναι κυριολεκτικά «ξεκρέμαστοι». Ηδη, είναι γνωστό ότι πολλοί παιδικοί σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν εξαιτίας των περικοπών της κυβέρνησης προς τους δήμους. Ηδη, είναι γνωστό ότι δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις σε εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς ή δεν έχουν γίνει προσλήψεις εξαιτίας των μνημονίων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ.
* * *
Ας επανέλθουμε στο θέμα του προγράμματος ΕΣΠΑ. Φέτος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις αποφάσεις της κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή αυτών των οικογενειών. Κι αυτό γιατί:
-- Από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση, που προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γονιός θα αναζητά τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Κάτι που θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα κατευθυνθούν οι γονείς.
-- Η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών, αφού πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.
-- Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεν καταφέρνουν να μπουν σε κάποιον παιδικό σταθμό.
-- Η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση αλλά και στην αλλαγή της χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσει και ουσιαστικά να ενισχύσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σε βάρος των δημοτικών παιδικών σταθμών. Μειώνεται η χρηματοδότηση κατά 5% μετά την περσινή επίσης κατά 5% περικοπή, που είχε οδηγήσει 45.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, χρηματοδοτεί απευθείας τους γονείς και όχι τις δομές, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να στραφούν στους ιδιωτικούς σταθμούς. Το γεγονός ότι το κονδύλι του ΕΣΠΑ δίνεται στους γονείς διευκολύνει το πέρασμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού με τις δοσμένες συνθήκες αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν παιδικό σταθμό, ίσως και βάζοντας οι ίδιοι λεφτά από την τσέπη τους αν δε φτάνει το ποσό, με βάση τα τροφεία, ή ακόμη και χωρίς να βάλουν, αν έχουν μειωμένες παροχές υπηρεσιών τα παιδιά τους.
* * *
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο που θα διεκδικήσει: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Και είναι σημαντικό να υπάρχει μαζική συμμετοχή από εργαζόμενες και άνεργες μητέρες στην κινητοποίηση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Εσωτερικών, με αίτημα «δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά».

Κ. Πασ.

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ





ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


SABROSO: COFFEE & FOOD ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΤΕΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια