ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ.....!!!


 Απασχολεί το 20% των Ελληνίδων, αλλά λίγες τολμούν να το αναφέρουν και πολύ λιγότερες να επισκεφτούν το γιατρό. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, ενώ διαφέρει κατά περίπτωση και η θεραπεία. Πάντως, τις περισσότερες φορές το πρόβλημα λύνεται ριζικά. Διαβάστε, λοιπόν, όλους τους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισής της και δράστε άμεσα.



Τα είδη της ακράτειας
1. Από προσπάθεια Είναι η συχνότερη μορφή ακράτειας (40-60%). Εμφανίζεται με το βήχα, το γέλιο, το φτάρνισμα, την άρση βάρους, το τρέξιμο, την έντονη άσκηση.
2. Επιτακτική Αποτελεί το 20-40% των περιπτώσεων. Εκδηλώνεται με ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση.
3. Μεικτού τύπου Όταν συνυπάρχουν οι προηγούμενες μορφές ακράτειας.
4. Από υπερπλήρωση Η ουροδόχος κύστη δέχεται περισσότερα ούρα από αυτά που μπορεί να χωρέσει, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ακούσια απώλεια ούρων. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες συσπάσεις (υποτονία) είτε γιατί υπάρχει απόφραξη στην έξοδο των ούρων.

Οι συχνότερες αιτίες
Πολλές ή δύσκολες γέννες Μπορεί να προκαλέσουν κακώσεις των ιστών της περιοχής της πυέλου σε γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών.
Εμμηνόπαυση και τρίτη ηλικία Η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε ατροφία των μυών και των νεύρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στο μηχανισμό συγκράτησης των ούρων (εγκράτειας).
Επεμβάσεις στην κοιλιά ή στον κόλπο Μπορεί να καταστρέψουν τα νεύρα της περιοχής.
Άσθμα, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία Αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και, κατά συνέπεια, την πίεση που δέχεται η ουροδόχος κύστη.
Νευρολογικές παθήσεις, κακώσεις Έχει φανεί ότι παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, βλάβες του κινητικού νευρώνα ή προβλήματα στη σπονδυλική στήλη απορρυθμίζουν το μηχανισμό της εγκράτειας.

Την ακράτεια επιδεινώνουν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά, τα αναλγητικά με κωδεΐνη και τα αντιόξινα. 

Πώς αντιμετωπίζεται 
Το πρώτο βήμα είναι να το αποδεχτείτε. «Μην προσποιείστε ότι δεν έχετε πρόβλημα ακράτειας ή μεταθέτετε την αντιμετώπισή του για αργότερα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι ενδεχομένως να το μεγαλοποιήσετε στο μυαλό σας, να νιώθετε άσχημα και να αγχώνεστε χωρίς λόγο. Ακόμη, όμως, κι αν πρόκειται για κάτι σοβαρό, συνήθως υπάρχει λύση. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν, ο οποίος θα σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Η διαδικασία 
Κατ' αρχάς, ο ειδικός θα πάρει το ιστορικό σας, θα σας εξετάσει και θα προχωρήσει στον απαραίτητο έλεγχο. Η διάγνωση είναι σημαντική, γιατί η θεραπεία που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από το είδος της ακράτειας που έχετε, τη σοβαρότητά της (μικρή-μέτρια-μεγάλη) και την ηλικία σας. Σας παρουσιάζουμε τους πιο σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης της γυναικείας ακράτειας -τόσο τους ήπιους όσο και τους πιο επεμβατικούς- που, ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζονται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό.

Όσο περνάει από το χέρι σας 
Περιορίστε την κατανάλωση ­διουρητικών ροφημάτων
 Το αλκοόλ, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου cola έχουν έντονη διουρητική δράση.
Χάστε τυχόν περιττά κιλά Το αυξημένο βάρος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον έλεγχο της ούρησης. «Εκπαιδεύστε» την κύστη σας Ο γιατρός σας θα σας δώσει όλες τις χρήσιμες οδηγίες «εκπαίδευσης» της κύστης. Ωστόσο, αναφέρουμε ενδεικτικά τους εξής τρόπους:
• Σημειώνετε κάθε πότε και πόσο ουρείτε μέσα στην ημέρα, ώστε να αδειάζετε την κύστη σας πριν φτάσετε στο σημείο να μην μπορείτε να κρατηθείτε.
• Ασχοληθείτε με κάτι άλλο όταν νιώσετε επιτακτικά την ανάγκη να ουρήσετε.
• Μην πηγαίνετε στην τουαλέτα προληπτικά ή μόλις μπαίνετε στο σπίτι.
Κάντε ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης Είναι γνωστές ως ασκήσεις Kegel ή ασκήσεις πυελικού εδάφους, και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται γύρω από την ουρήθρα. Είναι απλές και θα σας τις υποδείξει ο γιατρός σας. Όταν γίνονται συστηματικά, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά το πρόβλημα της ακράτειας.

Το botox δοκιμάζεται και στην ακράτεια

Στο πλαίσιο διεθνών πολυκεντρικών κλινικών μελετών, η αποτελεσματικότητα της αλλαντικής τοξίνης (botox) στην ακράτεια, που προκαλείται από νευρολογικές παθήσεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς, οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε τελικά συμπεράσματα. 


Με τη βοήθεια των ειδικών
Ο γιατρός σας και μόνο θα κρίνει τη μέθοδο που θα πρέπει να ακολουθήσετε, ανάλογα με το είδος της ακράτειας. Επομένως, θα σας προτείνει αν θα  ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή, αν θα ανακουφιστείτε με οιστρογόνα, αν θα προχωρήστε σε επέμβαση ή τέλος, αν θα πρέπει να δοκιμάσετε τη βιοανάδραση (Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο εκγύμνασης των μυών της πυέλου).


Μιλήστε για το θέμα της ακράτειας και βρείτε λύσεις που θα διευκολύνουν και θα ομορφύνουν τη ζωή σας!!!Σε εξειδικευμένα καταστήματα θα βρείτε λύσεις και προϊόντα που χρειάζεστε. 

 PHGH



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια